Desi, pentru moment, textura produsului obtinut in laborator nu
este chiar identica aceleia a carnii de porc adevarate, oamenii de
stiinta olandezi care lucreaza in cadrul In-vitro Meat Consortium
– o retea de institute de cercetare olandeze implicate in acest
proiect – cred ca se afla pe drumul cel bun.
Mai multe institute de cercetare din lume – din SUA, Japonia si
tarile scandinavee – desfasoara experimente in acest domeniu dar,
dupa opinia specialistilor, proiectul olandez este cel mai
avansat.
Pentru a produce carne in laborator, savantii olandezi au izolat
celule stem din tesutul muscular de porc, apoi le-au pus intr-o
solutie nutritiva care stimuleaza celulele sa se multiplice in
numarul dorit.
Pana acum, cercetatorii au reusit sa obtina doar fasii de carne
de cca. un centimetru lungime – utilizabile doar pentru carnati ori
hamburgeri.
Cea mai dificila problema cu care se confrunta este legata de
continutul de proteine al produsului: carnea adevarata contine pana
la 99 % proteine, in vreme ce carnea artificiala, produsa in
laborator, are doar cca. 80%, ceea ce o face mai apoasa, mai putin
consistenta decat carnea veritabila.
Tehnologia ar putea fi aplicata, in viitor, si pentru alte
tipuri de carne, precum cea de pui, vita sau miel.
Unii experti se indoiesc ca aceasta carne artificiala va avea
vreodata gustul carnii naturale, deoarece gustul carnii adevarate
variaza in functie de o multitudine de factori, care tin de
conditiile in cara a fost crescut animalul.
Experimentatorii se confrunta si cu critici legate de
potentialul pericol pe care aceste „alimente de laborator” l-ar
prezenta pentru sanatatea umana. Ei au precizat ca vor fi necesare
teste riguroase pentru a stabili daca astfel de produse pot fi
consumate in conditii de siguranta.
Sursa: FoXNews
CITESTE SI: